Att leva med inkontinens

Skrivet av Mathias, 2010-03-17

Jag är en kille på 40 år som fått inkontinens av ett neurologiskt funktionshinder som jag haft som barn. Jag fick diagnosen för ca 6 år sedan och den är väldigt ovanlig. Det är en form av Ataxi och det kan kortfattat beskrivas som ”frånvaro av muskelrörelser” och inget annat. Personer med ataxi har svårigheter att samordna rörelser; benen är därför ostadiga och det är svårt att hålla balansen. Man får ryckiga, icke-ändamålsenliga rörelser. Så småningom kan ostadigheten spridas till armar och händer. Tal och syn kan påverkas i form av ett hackigt tal och ryckiga ögonrörelser. Ataxier är inte namnet på en enda sjukdom, utan ett samlingsnamn på en viss typ av neurologiska symtom som innebär bland annat ostadighet och koordinationsproblem. Dessa uppstår efter att vissa nervceller förstörs, antingen lillhjärnan eller i förbindelsen mellan lillhjärnan och andra delar av nervsystemet. Jag går inte in på några mer detaljer om vad det är. Denna skada är obotlig och något som alltid kommer att finnas där och det blir varken bättre eller sämre.

Inkontinens kan naturligtvis också höra till neurologiska funktionshinder och inte bara till ålder eller kön. Alla, både unga och gamla, män och kvinnor kan drabbas av inkontinens och som kan orsakas av b la neurologiska sjukdomar. Omkring en halv miljon svenskar läcker urin mer än en gång per vecka. Inkontinens är ingen sjukdom i sig, men kan ibland vara ett av tecknen på sjukdom. Inkontinensen jag har kallade läkaren för ”urgencyinkontinens” eller med ett lättare ord för trängnings/ansträngningsinkontinens. Den kan komma när som helst vid oro, stress, rädsla, ansträngning, när jag fryser, går på stan mm och ofta är trängningarna så täta som 10 min!

Inkontinens kan delas in i fyra grupper:

1 Ansträngningsinkontinens

Vid ansträngningsinkontinens uppstår urinläckage när trycket i buken ökar vid fysisk ansträngning eller aktiviteter som till exempel hosta, nysning, skratt, motion, hopp, dans eller tunga lyft. Det uppstår ett droppvis läckage utan att man känner trängningar eller något behov av att kissa.

2 Trängningsinkontinens

Vid trängningsinkontinens blir man plötsligt väldigt kissnödig. Man hinner inte alltid fram till toaletten innan delar eller hela blåsinnehållet tömmer sig. Det kallas ibland för dörrfenomen; när kvinnan kommer hem och ska öppna dörren så blir hon plötsligt kissnödig. Man behöver kissa oftare än normalt, 10–15 gånger/dag istället för 4–8 gånger/dag. Man kan också kissa på sig i sömnen. Ibland får man falska trängningar som inte ger något läckage. Trängningar uppstår ofta vid nedkylning. Urinvägsinfektion kan ge tillfällig trängningsinkontinens

3 Överrinningsinkontinens

Vid överrinningsinkontinens känner man inte att blåsan är full, vilket gör att den till slut svämmar över. Besvären kan variera från att man blir kissnödig och läcker lite vid ansträngning, till att man har en ständigt småsipprande urin.

4 Blandinkontinens (som är en variant av dom övriga 2).

Blandinkontinens innebär att man har problem både när man anstränger sig och i samband med att man känner sig kissnödig. Denna kombination av ansträngnings- och trängningsinkontinens är ganska vanlig.

Att vara inkontinent är givetvis väldigt jobbigt oavsett kön och många som har inkontinens blir isolerade. Om man är rädd att inte hinna till toaletten i tid eller att blöjan ska läcka eller att urinen ska pressas ut när man sitter på blöjan och att andra ska upptäcka ens problem kanske man undviker socialt umgänge. Inkontinens kan på så sätt även vara en stor psykisk påfrestning, som för en del kan bli det största problemet, men att ha ett osynligt funktionshinder som både Ataxi och vara inkontinent på samma gång är jävligt mycket värre. Folk som inte känner till mitt funktionshinder tittar ofta förvånat på en och misstänker att jag är på fyllan. Och eftersom det inte syns utanpå mig att jag har en neurologisk skada så kan folk medvetet eller omedvetet säga saker till mig som för mig kan vara fullständigt sårande och kränkande.

Jag har blivit bemött av många oförstående personer som förolämpat mig både privat och distriktssköterskor som trots att jag förklarat för dom ändå inte förstår vad det hela handlar om. Många tror nog att jag ”hittar på” det här. Det kan fortfarande hända att okunniga människor retar mig eller blir förbannade på mig för detta. Men det är rätt så synd om såna personer för dom vet inte bättre, och tyvärr så kommer dom nog aldrig att veta bättre heller.

Att vara inkontinent och samtidigt vara blöjfetischist är en helt nyupptäckt njutning så att besväras av inkontinens behöver inte alls vara något skamligt och skämmigt. Varför kan detta inte kombineras med något som faktiskt ger en skön njutning och orgasm? Att vara blöjfetischist och bli upphetsad av blöjor har absolut inget som helst med att vilja vara barn att göra. Blöjfetischism är en av många fetischismer, precis som lack- och läderfetischism. Sådana sexualiteter har funnits sedan urminnes tider och är en del av normal mänsklig natur. Som all annan sexualitet som tillåts komma till sin rätt kan de bidra till ett extra rikt liv och en dynamisk känslovärld med extra intimitetsdimensioner. Vem som helst kan vara blöjfetischist. En fetischism är oftast något som man utvecklar med åren, inget man föds med. Blöjfetischister (DLs) kan också uppleva en beröringsbaserad njutning av att ha på sig blöjor, t.ex. känslan av att ha tjocka blöjor som packar in underkroppen eller att smeka med handen över den plastiga ytan. Detta ger ofta upphov till en känsla av välbefinnande som inte behöver vara sexuellt. Blöjfetischism innebär att man helt enkelt tycker det är jätteskönt att iklä sig blöjor, utan några andra outtalade begär. Precis som de som tycker att det är läckert att klä sig i lack och latex, men bara med ett annat objekt som är källan till njutningen. När blöjfetischisten drar sitt utövande till sin spets är det själva blöjorna – som ju är fokuset för begäret – som allting koncentreras till. Blöjfetischisten kan t.ex. tycka att det blir skönare ju större blöjorna blir, dvs. ju mer påtagliga de blir, och ju större blir därmed upplevelsen. Detta är likadant som när latexfetischisten tycker om att känna mer och mer gummi mot huden. Blöjfetischister kallas oftas DLs, efter det engelska begreppet diaper lover.

Urgencyinkontinens är mycket akut och besvärligt och kan också påverka humöret, så jag har ju en orsak till varför jag också har blivit blöjfetischist. Jag har i många år provat ut flera olika blöjor och idag har jag tre olika modeller av Dag/Nattblöjor som är helt underbart sköna. Dessa är helt oplastade eftersom jag inte gillar plastade blöjor. När jag för första gången använde blöjor var det inget märkvärdigt med det, jag kissade på dom som vanligt, men efterhand som blöjorna blev bättre och bättre så testade jag nya modeller som var både extremt tjocka hela 3 cm, och med en utomordentligt bra sugförmåga. Den ena modellen heter Attends Deoplus som är tillverkad av både fluffmassa och små plastkulor som sedan pressas och omvandlas till en gelmassa när jag kissar på den. Den suger enastående bra och enorma mängder urin.

attends-deoplus. En blöja i superabsorbenter, dvs en seg sirapsliknande gelémassa.

Öviksblöjan, en 4 cm tjock blöja i mjuk skön bommullsfluff. Den andra blöjan heter Öviksblöjan och är en 4 cm tjock och ca 1 dm bred oplastad blöja tillverkad av den skönaste och mjukaste fluffmassa som knarrar högt och ljuvligt när den pressas ihop.. Den sväller till dubbla tjockleken ju mer jag kissar på den. Denna blöja suger så bra så den är fortfarande torr trots att jag kissat jättemycket på den. En helt underbar ”orgasmkittlare” . Det är också viktigt att inte använda för breda blöjor som täcker hela rumpan, hellre tjockare på höjden istället för då finns det rejält med fluffmassa att pressa ner mängder av urin i. Dessa blöjor på bilderna täcker bara 1/3 av mina mulliga skinkor, så de andra 2/3 av skinkorna hänger fritt långt över blöjkanten, se bild nedan, men det spelar ingen roll för det viktigaste är ju att blöjorna ger mig en skön tillfredställelse. Jag använder alltid 3 st blöjor samtidigt eftersom 1 blöja skulle pressas igenom direkt, det kan låta tjockt med 3 blöjor men det är faktiskt så att blöjorna pressas ihop så hårt så dom blir bara 3 mm ändå sedan och dom liksom pressas in i varandra så hårt att det ser ut som om det vore bara en enda blöja men i själva verket är det 3 st, och när jag sitter på dom så syns blöjorna bara som ett tunt diffust streck under skinkorna, då händer det oftast att jag får 5 – 7 ”torra” orgasmer efter varandra bara av den orsaken att en hel del urin långsamt och med mycket kraftigt motstånd pressas ner i blöjorna och att jag samtidigt blir smekt på skinkorna av dom. M a o det är känslan och tanken på att blöjorna tvingas suga upp varenda droppe urin som jag sakta pressar ner i dom som ger mig mycket kraftiga orgasmkänslor. Jag byter inte blöjorna förrän jag anser att tillräckligt med urin har kramats ner i dom och att jag har fått så många orgasmer jag vill ha. Denna blöja ska tåla flera timmars konstant press från skinkorna och nästan varenda droppe kommer med sannolikhet att kramas ner sakta i denna blöja.

Min mulliga rumpa pressar ihop blöjorna effektivt och mycket hårt.

This post was submitted by Mathias.

1 stjärna2 stjärnor3 stjärnor4 stjärnor5 stjärnor (Inga röster än)
Loading ... Loading ...

Etiketter: , ,

Skriv en kommentar